Geen militaire kazerne in onze dorpen!

Geraardsbergen, de zoveelste regio in het nieuws met PFAS vervuiling?

We zijn april 2024 en opnieuw verschijnt in de pers (weliswaar deze keer aan Waalse zijde) een artikel omtrent PFAS-vervuiling rondom de militaire basis van Bevekom (BRON 1).

Na wat spierballengerol vanuit militaire hoek vanwege de complexiteit van de meetdata, de geheimhouding betreffende militaire dossiers, enz. kan de RTBF uiteindelijk na maanden toch de hand leggen op een meetrapport met daarin ontegenspreekbare data (BRON 1 & 2) over geheel Vlaanderen. De details en kafka omtrent deze kruistocht voor het verkrijgen van goed gedocumenteerde info vanuit het beleid kan u nalezen in het RTBF artikel, we wensen ons hier eerder te focussen op het algemene resultaat: de gebrekkige communicatie vanuit defensie is een feit, de PFAS-verontreiniging in bodem en grondwater is zo goed als symbiotisch bij een militaire basis.

Het hing overigens al langer in de lucht. De eerste persartikels waarin een gemeente of stad zich zorgen maakt betreffende een PFAS-vervuiling afkomstig van een militaire basis dateren immers al van een aantal jaren terug.

Het lijstje is ook gedurende de jaren steeds langer geworden: Peer, Houthalen-Helchteren, Florennes, Tienen, Chièvres,… (het was slechts een zeer korte online zoektocht); allemaal maakten ze reeds melding van hoge PFAS-waarden rondom de militaire domeinen en hebben ze of een lopend bodemonderzoek of werden de omwonenden reeds aangeraden om enkel flessenwater te consumeren en zeker geen eigen gekweekte groenten of eieren te eten. (BRON 3 – 8)

Ik hoor u als goed geïnformeerde lezer al denken ‘Daar zit die verstrengde EU-meetnorm voor PFAS alvast ergens voor tussen”. Misschien, toch zijn meetwaarden die meer dan 10 keer zo hoog zijn dan de aanbevolen limiet ons inziens buiten proportie. Dat de meetwaarden stroomafwaarts vaak ondenkbare cijfers vormen laten we hier zelfs nog in het midden.

We stellen alleen vast dat de regio Geraardsbergen vandaag nog steeds niet als risicozone werd aangeduid (BRON 9). We kunnen dan ook alleen maar hopen dat dit ook de komende jaren zo zal blijven.

Eén ding staat vast, er is geen ruimte voor een militair domein op de Godsbergkouter. Al zou het volgens kwade tongen goed zijn voor de economie. Pardoes, we moeten uiteraard ons flessenwater, groenten en eieren toch ergens anders halen in de toekomst6!?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *