Geen militaire kazerne in onze dorpen!

Onaangekondigde militaire ofeningen in onze dorpen. Kan dit in de toekomst ?

Dit lezen we in Het Nieuwsblad van 25/05/2024 : 

Inwoners van Doornik verrast door militaire oefening, Defensie biedt excuses aan

 

© Fred Debrock

 

In de Henegouwse stad Doornik vond deze week een grootschalige oefening van het Belgische leger plaats. Alleen waren niet alle inwoners op de hoogte, wat heel wat angst en paniek veroorzaakte.

SGG

Het was schrikken voor de inwoners in het centrum van Doornik. In de nacht van woensdag op donderdag liepen er plots gemaskerde mannen met honkbalknuppels de Place Roger de le Pasture op. Iets na middernacht kwamen er ook soldaten aan te pas, werd er geschoten en gingen bommetjes af.  Er bleek echter niets aan de hand te zijn. De hele scène was een oefening van het Belgische leger. Het idee was dat er Belgen moesten gerepatrieerd worden uit een fictief land. “En in dit fictieve land bevindt de ambassade zich in Doornik. De spanningen lopen op en op een gegeven moment moeten we de ambassadeur evacueren”, legt Laurent Nobbels, majoor bij het hoofdkwartier van de Speciale Eenheden van Defensie, uit aan RTBF.

Ter plekke werden passanten ingelicht dat het om een oefening ging en dat alles in scène werd gezet. Maar die boodschap had niet iedereen bereikt. Ook niet alle inwoners van het plein. In de nabijgelegen serviceflats zouden enkele van de zestig inwoners hun spullen gepakt hebben en stonden ze op het punt te vertrekken.

Defensie had wel degelijk gecommuniceerd over ‘Operatie Stormvloed’, maar niet over deze oefening in het bijzonder. “Er werden enkele problemen gemeld op sociale media. We verontschuldigen ons voor het storen van de bevolking”, verklaart Guy Dobbelaere, militair commandant van de provincie Henegouwen.


Indien de kazerne naar Geraardsbergen komst staat ons dit misschien ook te wachten. Dit is een voorbeeld van hoe het leger om gaat met zijn leuzes van “een open kazerne met de betrokkenheid van de lokale bevolking”. De lokale bevolking die naar hier komt wonen voor de rust is zoals altijd de pineut.


Johan Verbruggen
Johan Verbruggen
Artikelen: 15

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *