Geen militaire kazerne in onze dorpen!

Ursel tijdelijk weer een operationeel militair vliegveld

Onze “tegenkandidaat” in de strijd voor de Kazerne van de Toekomst, de site in Ursel, wordt binnenkort gebruikt door Defensie als tijdelijke vliegbasis.

We kunnen hier drie fundamentele bedenkingen bij maken, in de strijd tegen de kazerne in onze tuinen:

  1. Is Ursel dan geen beter alternatief als locatie? Blijkbaar is deze locatie startklaar om vliegtuigen te ontvangen, en kan Defensie er volledig autonoom beslissen om allerlei belastende activiteiten te ontwikkelen, zonder inspraak van de burger. Dan is ze ook startklaar om een kazerne van de Toekomst op te bouwen! Hier garanderen wij Defensie een jarenlange procedure. Toch is Defensie brandend actueel, terecht. Waarom dan niet de vlucht vooruit nemen en in Ursel starten met bouwen? Neen, onze Henegouwse minister van Landsverdediging vond het interessanter een kazerne te posteren in een armzalige gemeente, dicht bij haar kiespubliek. Zijn er in Brakel geen politiek gekende grootgrondbezitters die deze kazerne wensen te ontvangen? De werkloosheid in Brakel is met 3,82 % niet veel lager dan in Geraardsbergen (4,58%). Daar is de politiek niet geïnteresseerd in de ontvangst van dergelijk megalomaan project, om de werkgelegenheid op te krikken. Terecht, in een landelijke regio richt men dergelijke constructies niet op. Toch beweert ons stadsbestuur dat men dit als een springplank voor de werkgelegenheid wil gebruiken, ten nadele van onze rust en gezondheid. Men slaagt er niet eens in om laaggeschoolde profielen aan het werk te krijgen op Vlaams niveau. Hoe kan men dan denken dat deze profielen allemaal tewerkgesteld zullen worden in ‘onze’ kazerne, die gevuld zal worden met 300 medische profielen, 400 infanteristen en informaticaspecialisten. Wij zijn vandaag nog gaan kijken, maar deze profielen liepen niet rond te dwalen in Geraardsbergen…
  2. Het leger communiceert over landingen van transportvoertuigen type A300 en C130, en helikoptervluchten. Er zullen ook nadervluchten zijn van de F16’s. Wie garandeert ons dat men dit hier, in onze tuinen, niet wil gaan uitvoeren? Als men hier toch zo graag een vaak gebruikt oefenterrein wil oprichten, kunnen wij het volgende slachtoffer zijn van geluidsoverlast. En wat met onze privacy? Vindt u het goed dat men te pas en te onpas komt oefenen met drones, de nieuwe aanwinst voor oorlogsvoering wereldwijd? Wij alvast niet.
  3. Tijdens de oefeningen zijn de terreinen niet toegankelijk voor burgers. Dat begrijpt iedereen. Maar, ging men hier geen open kazerne bouwen? Hoe kan men blijven beweren dat dit kwartier een open karakter zal hebben? Zo naïef zijn wij niet. Wij begrijpen ten volle dat Defensie geen pottenkijkers in hun domein willen. Maar wij evenmin op ons domein!!
 

14 oktober 2023

13 oktober 2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *