Geen militaire kazerne in onze dorpen!

Wolkbreuk zet straten blank en doet kelders onderlopen en veroorzaakt modderstromen

Dit is de omgeving waar de Kazerne van de Toekomst in Schendelbeke (Geraardsbergen – Oost-Vlaanderen) zal worden ingepland.

Als daar nog eens de verharding van minstens 50ha kazernebouw bijkomt verzuipt Defensie de omliggende straten en gemeente.

Met dank aan burgemeester De Padt, SOLVA voorzitter Van Trimpont, de regering van Premier De Croo en zijn minister van Defensie Dedonder voor hun strategische onkunde.

Een gevechtseenheid met zware voertuigen en schietstand plannen boven een hogedruk aardgasleiding, onder een hoogspanningslijn, tussen dorpskernen omgeven door natuurgebieden, op een herbevestigd landbouwgebied en veroorzakend een niet te overziene wateroverlast getuigt eens te meer van een ongelooflijke politieke koehandel.

 

IN DE PERS

BRON: TV Oost

 

8 reacties

 1. En dan willen ze achter die huizen nog eens een kazerne bouwen en enkele hectaren verharden. Waar gaat het water dat daar de grond niet kan in trekken naartoe lopen? Wellicht denkt ons stadsbestuur dat het water omhoog zal lopen…of dat er tegen dan geen plensbuien meer gaan zijn…
  Nog meer wateroverlast, verkeersdrukte, geluidsoverlast…en dat voor een handvol Geraardsbergenaars die daar een job zullen hebben.
  De Godsbergkouter ligt op een hoogte. Als daar verhardingen komen gaat het water richting de lager gelegen Dender lopen en voor miserie zorgen in de Ganzestraat en Kulvestraat. Als het water vanaf het oefenterrein niet weg kan, gaat dat richting Vloerzegem stromen en voor overlast zorgen in de Varingstraat, Moenebroekstraat en Vloerzegemstraat.
  Er is gisteren op korte tijd 30 liter per vierkante meter gevallen, iets wat in de toekomst meer en meer zal gebeuren. 1 hectare verharding = 10.000 m²verharding. Dus gisteren is er per hectare verharding op een half uur tijd 30.000 liter water gevallen. 10 hectare verharding = 300.000 liter water dat extra naar de Dender zal vloeien en dat terwijl de Dender in Idegem na de wolkbreuk al vrij hoog stond.
  Staan de dames en heren van het stadsbestuur hier bij stil? Gaan ze de mensen in de lager gelegen gebieden wateroverlast aansmeren?

 2. Wij hebben gisteren de volle bak door onze tuin mogen krijgen. We wonen zo’n beetje op het laagste punt van de Vloezegemstraat in Smeerebbe-Vloerzegem en het water heeft zich vanaf de achtergelegen velden langs de tuin van ons en die van de buren naar een weg naar de molenbeek gevonden, waardoor onze tuin volledig onder water stond en het water zich via de poort de garage probeerde binnen te dringen.

  Klein detail: Die velden achter onze woning zijn door het stadsbestuur aangewezen als alternatieve locatie voor het militaire oefenterrein. Ik moet er niet aan denken wat er gebeurd zou zijn als dat gebied ook nog eens deels verhard was geweest…

 3. Ze hebben meer dan grond genoeg voor hun kazerne waar alles verlaten bij staat zie party met 10.000 man op militair domein

 4. Vorig jaar heb ik Schepen Mevr Veerle Mertens uitgenodigd om de situatie van de afwatering op de Godsbergkouter te komen bekijken. Dit bezoek is doorgegaan op woensdag 11 mei 2022. Samen met Mevr Mertens heb ik de Godsbergkouter afgewandeld. De grachten langs de Godsbergstraat zijn daarna uitgeschept en gereinigd. Ook zijn we samen naar de afwateringsbuis onder de spoorweg gaan kijken. Daar heb ik aan de schepen aangegeven dat in geval van een wolkbreuk of hevige regenval het water onmogelijk door de buis kon. Deze is gewoon te klein om alle water van de Godsberg af te voeren. Voor de ganse Godsberg is er slechts 1 buis voorzien. Mevr. de schepen heeft toen beloofd dat ze contact zou opnemen met de NMBS om de sitiuatie te bekijken. Helaas bijna een jaar later is het prijs. Een wolkbreuk boven de Godsbergkouter (Schendelbeke, Idegem, Smeerebbe-Vloerzegem, Onkerzele…) heeft er voor gezorgd dat de lager gelegen huizen in de Ganzestraat, Kulvestraat en Driesstraat te kampen hadden met wateroverlast. Ook de straten lagen vol modder. Nu gaat de burgemeester Mr De Padt de watergevoeligheid laten onderzoeken. En als er nu een kazerne komt op de Godsberg met massaal veel hectaren verharding zullen de lager gelegen gebieden nog meer wateroverlast kennen.

 5. Ik heb hier in Smeerebbe-Vloerzegem die dag in totaal 36,6 liter per m2 gemeten. Met de klimaatverandering zal dit soort fenomenen nog toenemen. Neem daarbij de bijkomende verharding van al die hectaren voor de legerkazerne, dan hou ik mijn hart vast voor wat komen gaat. Wellicht gaan we terug naar een moerassige vlakte die Vlaanderen ooit was. Bedankt hoor, lokaal bestuur Geraardsbergen, voor de zorg waarmee jullie besturen.

 6. Ik wil verder inkomen op vorige reacties. Hier in de Vloerzegemstraat ter hoogte van de kerk . Komt bij hevige regenval de modder zo van de akkers langs de poortenweg de straat op gelopen. Het zorgt steeds voor gevaarlijke taferelen. Bedankt stadsbestuur om dit jarenlange probleem aan te pakken.
  Jammer kan ik er hier geen foto’s bijvoegen. De straat ligt hier nog vol modder sinds zondagavond.MOET er eerst iets gebeuren voor dat jullie ingrijpen ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *